Intervju med Jonas Uddman – Småländsk utbildningsdesigner som drömmer om Nya Zeeland

Näst på tur i vår intervjuserie inför höstens Expo HR turné är Jonas Uddman. Jonas är en småländsk utbildningsdesigner och tvåbarnspappa som inom kort har planer på att flytta till Nya Zeeland för nya utmaningar.

Vem är du? 

– I min yrkesroll är jag i första hand utbildningsdesigner, vilket betyder att jag under snart 20 år har hjälpt företag att ta fram internt utbildningsmaterial. Jag är civilingenjör och har också haft uppdrag som UX-designer och projektledare. Jag är kreativ, är noga med det visuella, gillar att vara väl förberedd och är nördigt intresserad av moderna pedagogiska IT-verktyg och metoder.

Utanför jobbet är jag en småländsk tvåbarnspappa i Skåne med höns och två getter (Blixt & Dunder). Jag och familjen planerar att bo och jobba ett år i Nya Zeeland (2021).

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Jag får energi av att komma på eller anpassa nya utbildningsmetoder och få dem att funka i verkligheten. Min yrkesmässiga dröm är att få tid och resurser att uppfinna lär-effektiva utbildningsmetoder och verktyg, och sedan ge bort dem till alla skolor. Det bästa med mitt jobb är att jag får träna på detta.

Vad är den största utmaningen i din arbetsvardag?

– Att som tvåbarnspappa få energin och tiden att räcka till mina jobb-idéer och ambitionsnivå.
Och att sluta utveckla när något är bra nog. Ofta är det bättre för kunden att en kurs blir bra och klart i tid än att den blir perfekt och tar en vecka extra.

Jag tycker det är svårt att säga nej när kunder vill ha hjälp, vilket ofta skapar alltför stressiga veckor.

Årets tema på Expo HR är livslångt lärande. Hur gör du för att hålla dig nyfiken och lära dig nya saker?

– Jag har olika strategier för olika ämnen. För att lära mig nya IT-verktyg, pedagogik, neurovetenskap och spelifiering så köper jag videokurser på Udemy och Lynda.com samt läser böcker, forumtrådar, nyhetsbrev och tidningar.

För att lära mig vilka utbildningsmetoder som funkar bäst så experimenterar jag. Jag använder den teori jag läst när jag skapar kurser och lyssnar sedan noga på vad deltagarna säger. Jag bakar in en feedback-loop i alla mina kurser. Jag hinner sällan åka på konferenser och lärarledda kurser, vilket jag saknar.

Vad tror du är det största misstaget vi normalt sett gör när vi vill lära oss något nytt?

1. Att vi inte tillräckligt snart använder det vi lär oss.
2. Att vi pressar in ett kursinnehåll i en en-dags-kurs, istället för att sprida ut inlärningen i över flera veckor. Repetera på olika sätt istället för att läsa samma text-stycke flera gånger.
3. Att vi gör kursmomenten för långa. Det finns en anledning till varför TED talks bara är 18 minuter.
4. Att hoppa över tester eller bli kritiserad när man svarar fel. Att prova, tillåtas göra fel och få återkoppling är en jättebra lärmetod.
5. För lite interaktivitet. Deltagarna ska helst få chans att reflektera, diskutera och tillämpa kunskapen. Det är en därför fördel att lära sig i små grupper.
6. Att inte vara tydlig på varför man lär sig ämnet. Motivation har en mycket stark effekt på inlärningen.

Vad ser du mest fram emot under turnén med Expo HR?

– Feedback! Jag får energi av att lära mig och jag kommer att lära mig massor av deltagarnas återkoppling. Dessutom är jag mycket nyfiken på Annikas och Lenas (Hajja Hjärnfokus) presentation om neurovetenskap.

Jonas Uddmans föreläsning på Expo HR

Jonas kommer att berätta om olika utbildningsmetoder, allt från traditionell e-learning och klassrumsundervisning till spelifierad utbildning, simuleringar och performance support. Hur effektiv är varje metod enligt forskningen, hur kan man göra den mer effektiv? Det blir också exempel, konkreta råd samt tips på verktyg. Läs mer om Jonas föreläsning på Expo HR här.

 

Få med alla på samma tåg – upptäck Medarbetarportalen

Draftit Medarbetarportal är en plattform där du får tillgång till bland annat arbetsrättsliga dokument, processer för att arbeta med organisatorisk och social arbetsmiljö och policyer för IT-användning och ledighetsansökan.

Medarbetarportalen fungerar som ett intranät – en plattform där all information finns tillgänglig och sökbar för dina anställda.

Upptäck Medarbetarportalen