Så gör du bestående positiva intryck på dina medarbetare och affärskontakter

När man hälsar på David för första gången blir man genast tagen av hans närvaro. En intensiv, glad blick och ett fast handslag. Han är en sådan person som verkligen lever som han lär. I över 22 år har han ägnat sig åt människans beteende och hur man för fram sitt budskap på bästa sätt. Han står bakom företaget presentationsteknik.com.

Jag möter upp med David precis efter en av hans föreläsningar på Draftits event Expo HR. Jag är nyfiken på att få hans tankar kring hur man skapar varaktiga intryck på ett naturligt sätt.

Ett kanske inte alltför vanligt intresse som tonåring

Redan när David var 16 år studerade han beteendevetenskap. Ämnet blev snabbt för ytligt för honom och snart fann han sig plöjande böcker om neurokognitiv psykologi. Kanske inte det vanligaste fritidsintresset bland 16-åringar.

Vid 17 års ålder köpte han sin första egna EEG för att kunna mäta sina hjärnvågor. Kärleken och passionen för det magiska organet; hjärnan, har sedan den dagen bara vuxit. Tillsammans med passionen för kommunikation så gifte sig de två ämnena och bildade hans karriär. I dag reser han världen över och föreläser, coachar och utbildar inom presentationsteknik och kommunikation. Alltid med utgångsläget för hur vi fungerar neuralt och biologiskt.

 

Halo- och Hell-effekten

Jag för in samtalet på något som är centralt i affärsrelationer men även i rekryteringsprocesser. Man talar ofta om “det första intrycket” och att det varar. I yrkessammanhang kan det första intrycket vara värt mycket pengar, men även leda till att du går miste om lika mycket. Vad kan jag göra för att optimera mitt första intryck på någon?

David menar att det första intrycket är något som stämmer överens med den du verkligen är. Lyckas du med första intrycket kan det ge en ”Halo-effekt”, vilket kan förklaras som; framstår du som kompetent inom ett område, så drar andra slutsatsen att detta gäller för fler områden. Motsatsen kan skämtsamt benämnas som en ”Hell-effekt”, om du misslyckas.

– För att göra ett riktigt bra första intryck bör du vara påläst, trygg och avslappnad. Du ska vara dig själv, personlig och bjuda på dig själv. Spegla motparten redan från första sekund, så får denne uppfattningen av att ni kommer bra överens och är på samma nivå.

David fortsätter med att understryka vikten av att ha valt rätt kläder i förhållande till situationen och personen som du träffar. Tiden på dygnet och platsen för mötet spelar också in minst lika mycket som ditt eget personliga intryck på personen.

 

Hur undviker man att verka konstlad?

Samtidigt som det är viktigt att ha en professionell och slipad framtoning i sociala yrkessammanhang, så kan det samtidigt bli väldigt tydligt om någon “försöker för mycket”. Hur ger jag egentligen ett starkt och minnesvärt intryck utan att för den delen uppfattas som konstlad?

– Sträva alltid efter att vara dig själv och tala utifrån dina egna värderingar. För att bättre spegla din motpart ska du anpassa ditt taltempo, dina ord och ditt kroppsspråk. Förflytta dig dock inte för långt i från den du är.

Jag för konversationen vidare från det personliga mötet och mer in på publika framträdanden. Här handlar det inte så mycket om att spegla sin motpart, men råden om kroppsspråk och taltempo är fortfarande relevanta. Vad mer kan man göra för att minska nervositeten på scen? David säger någonting som låter märkligt men som faktiskt stämmer om man ger det lite eftertanke.

– Det ultimata tipset för att överkomma sin nervositet är att njuta av den.

Det handlar alltså om att förvandla sin nervositet till något positivt, som förväntanskänslor. Samtidigt gäller det att ta det lugnt, andas och tala långsamt och inte glömma pauser. När du öppnar upp ditt kroppsspråk och slappnar av så tolkar din hjärna signalerna och sätter kroppen i ett avslappnat läge. Genom att slappna av i kroppen får du bättre tillgång till ditt intellekt och ditt närminne – raka motsatsen jämfört med om din kropp är spänd och fullpumpad med stresshormoner.