Regeringen ändrar omstridd regel

När praktikanter från Arbetsförmedlingen tillfogat skada på hyrd eller leasad egendom har arbetsgivarna inte fått ersättning på grund av en förordning från 80-talet. Regeringen har beslutat att den föråldrade regeln ska tas bort.
Under våren drabbades ett företag av regeln, efter att en praktikant kört sönder en port hos företaget. Trots att Arbetsförmedlingen försäkrat att man skulle stå för alla kostnader rörande praktikanten visade det sig alltså finnas en lucka i reglerna gällande just hyrd och leasad egendom.
På Arbetsförmedlingens lokala kontor hade man ingen kunskap om undantaget och höll med om att det var förlegat, men inte mycket fanns att göra. Enligt en förordning från 80-talet ersätter inte Arbetsförmedlingen skador på hyrd eller leasad egendom när ett företag tar emot en praktikant. Det visade sig dessutom att Arbetsförmedlingen redan 2011 skrivit till Arbetsmarknadsdepartementet för att få till en förändring av förordningen, men myndigheten hade ännu inte fått svar.
Arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson har lyssnat på kritiken och nu har regeringen fattat ett beslut om att avskaffa förordningen då den var anpassade till hur arbetsmarknaden tidigare såg ut. Idag hyr och leasar många företag sina lokaler och maskiner och det ska inte vara ett hinder för att ta emot praktikanter.
Förändringen träder i kraft 1 februari 2014.
Läs hela artikeln från Svenskt Näringsliv.

Gillar du det du läser? Dela detta inlägget!